esmaspäev, 29. oktoober 2012

Oktoobri pruun


Minu esimene teekannusoojendaja valmis erinevatest pruunidest lõngajääkidest. On see nüüd kellegi või millegi moodi või mitte, see on juba vaataja silmades, aga mulle tundub see järjest enam pruuni kana moodi, kes pesal istub.


Materjaliks lõngakastis olnud pruunid lõngajupid, enamus võetud kahekordselt. Heegeldamist alustasin tipust ja ringselt kasvatasin kuni sobivasse laiusesse, seejärel valmisid küljed edasi-tagasi heegeldades. Teekannusoojendaja alumine serv on taas tehtud ringselt. Algul kartsin, et seda on niimoodi raske kannu ümber saada, aga tegelikult on kõik väga lihtne. Tõmbad ainult kannule ümber ja valmis. Kõige lõpus heegeldasin alumisse serva natuke nn seelikut, mida pildil kehvalt näha. Ja tipuossa sai natuke "juukseid" tekitatud. Lõpptulemusena peaaegu kana. Proovisin ka silmasid lisada, aga no need ei sobitunud kuidagi. Seega siis magav kana teekannu soojendamas.

reede, 26. oktoober 2012

Lihtsad mütsid

Meesperele oli vaja peakatteid. Kiiresti vardad pihku ja ongi kaks tavalist ja väga lihtsat mütsi valmis.



Lõng on Novita 7 Veljestä, vardad nr 3 ja 3,5, kootud ringselt, osa sukavarrastega, osa ringvarrastega. Mulle kohe üldse ei meedi igasugused õmblused, seda eelkõige seetõttu, et väga raske on rahule jääda silmuseid kokku silmates. Ringselt kududes hoiab kokku aega ja tüütu kokkuõmblemine jääb ka ära.

esmaspäev, 22. oktoober 2012

Lõngad korda

Pühapäeval kasutasin ära võimaluse külastada ehitusmaterjalide kauplust. Väljusin sealt suure kastisülemiga. Seda seetõttu, et lõngade hoidmiseks varem kasutusel olnud pappkastid vajasid juba ammu väljavahetamist.

Nii sorteerisingi oma lõngavarusid ja sättisin igasuguseid jupikesi kastidesse. Kapipealne lõngaladu sai kohe kenam vaadata. Aga nagu ikka, mu arvepidamisel oli viga sees, nii tuleb taas leida sama poe külastamiseks aega.

Momendil neli kasti täis igasuguseid nn nõukaaegseid lõngajääke (ära ei raatsi visata, aga ehk leiavad tasapisi tee mingi kudumi või heegeldise sisse, seni on see nii olnud), mis enamasti sellised pisikesed lõngatutsud. Sekka ka paarist kampsuniharutamisest tekkinud kerad. Ühe kasti sisse sai puuvillaseid lõngu, need ootavad soojemat aega, et siis mütsikesteks vormuda. Heegelniidid jäid aga endiselt kurvalt konutama  ja suuremad ning korralikumad lõngad puha ilma koduta.

Vaatasin eile õhtul seda kogumit ja otsustasin ka oma kangavarud samamoodi kastidesse ladustada. Niisiis teekond poodi ootamas rahakoti täitumist.

reede, 19. oktoober 2012

Labakindad

Leidsin hea õpetuse, kuidas tekitada labakindale pöidlakiilu. Õpetus ise on siin. Prooviks tegin ühed tavalised valged kindad, mis on eelmises postituses. Seejärel proovisin mängida natuke mustritega. Esimene paar sai mustri, kus keerdub palmik ja seal vahel on sissekootud nupud. Sellist nuppu pole ma varem kudunud, kus nupu silmused läbi kootakse ja siis silmused kõik kokku võetakse. Päris huvitav tulemus igatahes. Mulle meeldib.



Teine paar kindaid sai endale natuke tavalisema palmikukeeru, üks keerudest keerdub igal seitsmendal real paremale ja teine vasakule. Muud keerulist seal polnudki.



Mõlema kinda kudumisel kasutasin Silvija nimelist lõnga, kus on 70% villa ja 30% siidi. Vardad olid nr 3

Punastele kinnastele on lisandumas ka müts. Ideekübe on juba mõttes liikumas, eks vaatab, mis välja tuleb.

teisipäev, 16. oktoober 2012

Sokid ja kindad

Mul paluti teha ühele poisile sinised sokid, kus ka helesinist triipu sees. Sellised kukkusid need välja, tavalised, natuke triipu ka sees.

Kudusin ma lõngast nimega Silvija, mis on hästi mõnus kududa. Sisaldab see 70% ulatuses villa ja 30% siidi. See annab villase tunde ilma kareduseta, mis on tore. Kellele ikka need karedad asjad meeldivad. Lapsed on vaata veel et kõige suuremad pehmuse armastajad. Need sokid on tallapikkusega 16 cm.


Minu esimene paar pöidlakiiluga kindaid sai ka pildile püütud. Nädalavahetusel said nad valmis, aga pildistama jõudsin alles täna. Kõige rohkem on kahju, et mul pole kusagilt modelli võtta. Proovin selle vea parandada. Tõenäoliselt lisanduvad nendele kinnastele ka mingid tikandid.

reede, 12. oktoober 2012

Soktoober

Oktoobris koome sokke. Proovin kududa erinevaid mustreid. Esialgu on selle aasta sokid alustatud klassikaliselt sääreosast.

Rohelised, mille soonik jätkub ka labajalal, umbes 1,5 aastasele lapsele, 100% meriinovill

Tavalised sinised 1,5 aastasele poisile, 70% vill ja 30% siid, lõng Silvija

Need on kootud juba varem, aga olid jäänud viimistlemata, jalale nr 38

Sokiraamatust leitud mustri järgi kootud, proovisin sakilist serva kududa, labajala pikkus 19 cm, Regia sokilõng, mulle eriti ei meeldi, tunduvad karedad

Kootud Novita sokilõngast, labajala pikkusele 20-21 cm

Pitsilised sokid, 100% meriino, õhemad ja väga pehmed, labajala pikkus 13 cm

Sama lõng, mis eelmistel pitsilistel

Roosad, 100% meriino, aga natuke paksemast lõngast kui eelmised, sobivad 12 cm pikkusele jalale

neljapäev, 11. oktoober 2012

Väike kingitus

Kingituse pakkimiseks oli vaja midagi põnevamat, kui lihtsalt tavaline kotike. Katsetasin taas spiraalset mitme värviga heegeldamist. Värvidena kasutusel seekord valge ja helesinine. Lõngadeks leidsin lõngakotist puuvillast lõnga, heegelnõel oli nr 3,25.


reede, 5. oktoober 2012

Natuke teistmoodi isetegemine

Mulle tundub, et kõik lapsed armastavad küpsisetorti, vähemalt pole ma ühtegi sellist last kohanud, kes küpsisetordist vähemalt ühte ampsu ei tahaks. Mis tuli välja kaheksast pakist küpsistest, kohupiimast ja suurest hulgast maasikamoosist, lisaks veel ühte ja teist:


Maitses kõigile. Valmistamise au jagan sünnipäevalapsega, kes usinalt aitas küpsiseid leotada, kaunistusi sättida ja igal muul moel kaasa toimetas.