pühapäev, 27. jaanuar 2013

Vikerkaaresokid

Mõni lõng kohe on selline, et ilma selleta poest kuidagi välja ei saa. Vikerkaarevärvides Katia Darling osutus viimati just täpselt selliseks. Oma osa oli ka isetegija.net vikerkaareprojektil. Poodi minnes oli mõttes vikarkaaretriibuline padi, ideegi olemas, aga eks see mõte leiab teostamist kunagi hiljem.

Niisiis, tegin endale head tuju tekitavad sokid jahedateks õhtuteks, mil jalad külmetama kipuvad. Lõng siis Katia Darling, milles 60% meriinovilla ja 40% polüamiidi, vardad olid nr 2,5. Pitsilise mustri idee leidsin siit. Kudumist alustasin varbast, kasutades võtet nimega figure eight toe. Kand on kootud lühendatud ridadega. Lõpetamisel kasutasin võtet, mis tagab veniva sooniku. Video selle kohta on siin.


Pitsiline padjakate

Eile õhtul sai lõpliku viimistluse üks pitsiline padjakate. Heegeldamisel oli eeskujuks üks varasemalt tehtud padjakate, mis oli oma aja ära elanud. Heegeldasin tundmatut päritolu puuvillasest lõngast, mis oli juba kaua-kaua minu lõngakotis oma aega oodanud. Põhimõtteliselt on tegu fileeheegeldusega (välja arvatud äärepits). Kate on suuruses 40 x 40 cm j on mõlemalt poolt ühesuguse mustriga. Ühest servast on kate peitepistetega kinni õmmeldud, mis võimaldab katet määrdumisel padja ümbert eemaldada.


laupäev, 26. jaanuar 2013

24 päikeselist südant

Pakkumisel on päikest täis südamesall. Lõngaks Emmebi Superbe, vardad nr 3, lõnga kulus 78 grammi, mõõdud 37 x 110 cm, pitsilise osa laius 15 cm. Pits pärineb haapsalu rättide raamatust, parempidine osa on kootud peaaegu nii, nagu on Annise nimelisel sallil, mida kunagi kudusin.




teisipäev, 22. jaanuar 2013

Sallid, sallid, sallid...

Vaba päev ja vaba tuba ning sallid saidki viimistletud. Seda vaatamata kehvale enesetundele ja väga valusale kurgule.

Esmalt siis kaks roosat. Õhem on kootud ühekordsest Raasiku villasest, mustriks minu lemmik Monica. Lõnga kulus 89 g, mõõdud: 70 x 160 cm. 


Teine roosa on kootud ka Raasiku villasest lõngast, aga kahekordsest, mustriks taas Monica. Kaal 190 g, mõõdud 80 x 170 cm. Kudusin kõige nupuvabama variandi. Kahekordne Raasiku villane polnud selle mustri jaoks just kõige parem valik, aga lõpptulemusega võib päris rahule jääda.


Kollane on kootud Uus-Meremaa lammaste villast toodetud kahekordsest lõngast, mis on peenem, kui Raasiku kahekordne. Muster on Haapsalu rättide raamatust Kroonikirjaga rätt. Lõnga kulus 160 g, mõõdud 105 x 190 cm. Selline hea suur ja mõnus kolmnurkne rätt.


 Ja nagu ikka oli nende iluduste pildile püüdmine väga keerukas ettevõtmine. Peab hakkama end selles osas täiendama.

kolmapäev, 9. jaanuar 2013

Veel ühed kindad

Helekollasest Silja nimelisest lõngast ja valgest sokilõngast soojad kindad. Käeseljal kerivad kaks palmikut nagu liaanid end ülespoole. Pöial nagu ikka kootud kiiluga, mistõttu on kinnast eriti mugav kanda. Kahekordsed ja eriti soojad.


Piilukas kinda sisemusse ka

teisipäev, 8. jaanuar 2013

Arhailise tikandi katsetus

Kootud kindad kiilukujulise pöidlaga. Lõng on Jil, vardad number 2,5. Voodriks on sisse kootud teine kinnas. See on valminud ka number 2,5 varrastega, aga lõngaks on sokilõngade kotist pärinev hallikirju lõng, mille nimetust ma kahjuks enam ei mäleta. Tõenäoliselt on tegemist Steinbach Wolle Supersport nimelise lõngaga. Kaunistuseks proovisin teha arhailist tikandit. Kõige raskemaks osutus mõlema tikandi ühesugusena tegemine ja värvide valik.

Sellised need labakud said

Vooder lähemalt
Parema käe kinda tikand
Vasaku käe kinda tikand

neljapäev, 3. jaanuar 2013

7 vikerkaarevärvi


Teoks sai juba ammu planeeritud töö - kõrvarõngaste hoidja. Heegeldatud ringselt ümber pudeli. Kasutasin vikerkaarevärve ja lõngasid, mis olid kodus olemas (erinevad heegelniidid ja puuvillased lõngad). Lisaks kõrvarõngastele, saab hoida ka käevõrusid. Ruumi on päris paljudele kõrvaehetele, näiteks küljes ainult mõned ehted.

See töö valmis isetegija.net projekti Vikerkaar raames.

kolmapäev, 2. jaanuar 2013

Aasta kokkuvõte


2012 aastal tegin:
  • sokke kokku 17 paari, neist ühed pitsilised põlvikud
  • kindaid 6 paari, õppisin tegema kiiluga pöialt ja kuduma kinda sisse voodrit
  • pajalapid 14 paari, kõik heegeldatud, kasutasin lõngajääke
  • õlasallidest 4 Monicat ja kolmnurkse haapsalu räti, lisaks kaks kaelussalli, üks haapsalu rätt ootab veel viimistlust.
  • mütsid, neid sai nii talviseid kui suviseid kokku 7, osa veel pooleli ka, nagu ikka lõppes suvi enne ära, kui kõik suvemütsid valmisid, seega valmivad uueks hooajaks
  • köögirattidele tegin pitse kokku 26 rätikule
  • Köögikardina laia heegeldatud pitsiga
  • valmis lapitekk „Vanaema lilleaed“ (alustasin 2011, vahepeal seisis ja ootas oma aega)
  • heegeldasin ka õppevahendeid: 10 mesilast, seeni 9, õunu 15, pirne 7, porgandeid 6, lisaks kudusin nukuriideid
  • kampsun-pluusi endale
  • kõrvarõngaid heegeldasin 5 paari
Poolikute asjade kast on siiski olemas, lõpetamist ootavad paar suvemütsi, viimistlust üks haapsalu rätt ja mu ilus ning õhuline haasalu sall. Lisaks ootavad külgeõmblemist paar käterätikupitsi ja viimistlust kohvikannu soojendaja. Ja üks heegeldatud lapitekk valmib ka tasapisi, käsi ei luba eriti heegeldada, seetõttu võtan rahulikult üks lapike korraga.

2013 on ees, plaane on palju, aga kõikide teostamine jääb ajapuuduse tõttu ära. Plaanin ka sel aastal õppida tegema midagi uut, mõtteid juba on.

teisipäev, 1. jaanuar 2013

12 kuud värvispektrit


2012 aastal osalesin isetegija.net aastaprojektis Värvispekter. Mida siis sellel aastal tegin:
jaanuar - valged põlvikud
veebruar - panane mobiilikott
märts - helelilla õlasall Monica
aprill - roheline kolmnurkne Haapsalu rätt
mai - roosa õlasall Monica
juuni - helekollane õlasall Monica
juuli - sinine raglaanlõikeline kampsun-pluus
august - väike beež heegeldatud linik
september - oranžid kootud riided nukule
oktoober - pruunidest lõngajääkidest teekannusoojendaja
november - mustjashallid diagonaalsoonikuga sokid
detsember - punased kardinad heegeldatud punase pitsiga ja rohelised kindad ja müts endale

Oli huvitav aasta. Uuel aastal projektiks 12 erinevat tehnikat. Paras väljakutse, kuna osa tehnikaid mul veel täiesti proovimata, aga see on ju hea võimalus midagi uut ja huvitavat juurde õppida.